Krijg nou tieten

Breij, Claudia de

Language: Dutch

Publisher: Nw A'dam

Published: Feb 27, 2011

Description:

Beschrijving 
Dat ik ooit een boek zou schrijven over zwangerschap leek me een jaar geleden nog even waarschijnlijk als dat Daphne Deckers een boek zou schrijven over de agrarische toepassingen van de rupsband in Litouwen. Praten over zwangerschapsverschijnselen vond ik wijvengezeik. Woorden als 'voedingsbeha' en 'zoogkompressen' kon ik alleen maar uitspreken als ik Adolf Hitler nadeed. Nu met oorlogsverklaring aan Beatrijs Smulders! Ik ben namelijk een reservevrouw. Als alle vrouwen op zijn, dan bel je mij. Mijn beste vrienden zijn mannen, ik haat winkelen en hou van praten over het ontstaan van het heelal, de nieuwe Volvo XC70 en de lippen van Angelina Jolie. En toch ben ik de aangewezen vrouw om jou door deze negen maanden heen te slepen. Want ik weet hoe het is. En mijn ervaring is dat je daar het meeste aan hebt. In Krijg nou tieten staan de verhalen van een vriendin die je zelfvertrouwen kan geven, alleen al vanwege dit simpele feit: een kind krijgen is geen kattepis. Maar als ik het kan, kan jij het zeker. Protocol voor de kraamvisite
- Zeg dat het een mooi kind is. Kan niet schelen of het op E.T. lijkt of op een Efteling"Laaf, je zegt dat het een mooi kind is. Dat zou jij ook willen horen als je net een watermeloen door een knoopsgat hebt moeten duwen. Dat het dan tenminste een heel mooie watermeloen is.  
- Zeg tegen de moeder: "Jeetje, jij bent alweer helemaal op gewicht, he? Kan niet schelen of de moeder op een walrus lijkt of op een hangbuikzwijntje, of op Robert Jensen, je zegt dat ze slank is. Dat zou jij ook willen horen als je de afgelopen negen maanden bent uitgegroeid tot de Teletubbie"versie van jezelf. 

Recensie(s) 
NBD|Biblion recensie 
'Een kind krijgen is geen kattenpis. Maar als ik het kan, kan jij het zeker.' Aldus cabaretiere/presentatrice Claudia de Breij die praten over zwangerschapsverschijnselen altijd 'wijvengezeik' vond, totdat ze zelf zwanger werd. En hoeveel ze ook heeft geleerd uit de zwangerschapsbijbels die ze toen las, toch had ze het meest aan de verhalen van de vrouwen uit haar omgeving. En zo moet je volgens De Breij dit boekje zien: als verhalen van een vriendin die het zelf heeft meegemaakt. In korte hoofdstukjes, voor elke week een, helpt Claudia de lezer de zwangerschap en kraamtijd door met verhalen over haar eigen ervaringen. Ze schrijft over de inseminatie (haar partner is een vrouw), fulmineert tegen 'de godmother aller verloskundigen' Beatrijs Smulders, vertelt hoe ze haar zwangerschap via RTL Boulevard wereldkundig maakte, over haar misselijkheid, de pret- en groeiecho, de babyuitzet en de babynaam, bevallingsangst, de laatste weken, de bevalling, de kraamdagen en borstvoeding. Claudia vertelt niets nieuws, wel zijn het aardige, met humor en recht voor zijn raap geschreven stukjes waarin ook de onaangename kanten van zwanger zijn aan bod komen. Sommige stukjes verschenen eerder, in gewijzigde vorm, in Avantgarde.