Een kwestie van tijd

Alex Capus

Language: Dutch

Publisher: [Côte d’Azur]

Published: Dec 31, 2006

Description:

1913. Drie mannen vervoeren in opdracht van Kaiser Wilhelm een stoomschip in delen naar Afrika, om dit aan het Tanganjikameer, ten zuiden van de Kilimanjaro, weer in elkaar te zetten. De keizer wil daarmee zijn koloniale aspiraties in Afrika kracht bijzetten. Tegelijkertijd geeft Winston Churchill de excentrieke luitenant Spicer Simson opdracht twee kanonneerboten vanaf Kaapstad over land naar dat zelfde meer te verplaatsen. In het begin van de reis raken de drie mannen onder de indruk van de charme van het koloniale Duits Oost-Afrika.

Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Plotseling worden de buren vijanden en worden de Duitsers en de Engelsen gedwongen een oorlog te voeren waarop ze niet zaten te wachten. Allen zijn gevangenen van hun tijd en ieder van hen probeert op zijn eigen wijze die tijd te overleven.

Alex Capus maakt voor deze roman gebruik van een historisch gegeven, maar Een kwestie van tijd is nadrukkelijk een roman; soms vermakelijk, altijd boeiend.

NBD|Biblion recensie
Papenburg, Noord-Duitsland, 1913. Drie scheepsbouwers krijgen namens Kaiser Wilhelm II de opdracht het net voltooide stoomschip Gotzen weer te demonteren, in 5000 kisten te verpakken en weer op te bouwen in Duits-Oost-Afrika, aan de oever van het Tanganyikameer, om de Duitse koloniale macht aldaar te bevestigen.

Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en zijn de Engelse buren aan de overkant van het meer ineens vijanden geworden. In Engeland krijgt de excentrieke commander Spicer Simson van Churchill de even krankzinnige opdracht twee kanonneerboten over land naar het Tanganyikameer te slepen om daar de Duitse dreiging te weerstaan. De drie Duitsers die verwachtten na het hermonteren van de Gotzen weer naar huis te kunnen, worden zo ongewild in een miniatuurversie van de Eerste Wereldoorlog betrokken. Een absurd, maar waar gebeurd verhaal (de Gotzen doet nog steeds veerdienst op het meer) dat door de Zwitserse auteur Capus (1961) – zoals altijd – nauwkeurig is gedocumenteerd; maar vooral fabelachtig verteld, met goed gedoseerd gevoel voor ernst en humor en krachtige karaktertekening.