De Feesten Van Angst en Pijn

Paul Van Ostaijen

Language: Dutch

Publisher: Uitgeverij Vantilt

Published: Jan 1, 1981

Description:

Berlijn, november 1918: het Keizerrijk implodeert, de revolutie breekt uit, Duitsland verliest de Eerste Wereldoorlog. Uit Antwerpen arriveert de jonge dichter Paul van Ostaijen (1896-1928), om politieke redenen op de vlucht voor de Belgische justitie.
Twee bundels schrijft hij in de Duitse hoofdstad: het legendarische Bezette Stad (1921) en De Feesten van Angst en Pijn, dat nooit afzonderlijk gepubliceerd wordt. De dichter schenkt het uiterst expressieve, veelkleurige handschrift in de lente van 1921 aan zijn vriend Oscar Jespers, die het op het einde van zijn leven doneert aan een Antwerps archief.
Nu verschijnt dit unicum voor het eerst in een facsimile-editie, voorzien van neen uitvoerig nawoord door Van Ostaijen-specialist Geert Buelens.



Recensie(s)
NBD|Biblion recensie

In Berlijn, hij was toen nog maar 22 jaar, kwam de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen in 1918 in contact met de internationale avant garde: schrijvers en schilders die naderhand tot de grote, wereldberoemde modernisten gerekend zouden worden. Zoals hijzelf. Zijn 'Bezette stad' is in allerlei opzichten, ritmisch typografisch, klankmatig, beeldend, een eersteklas modernistische tekst. Maar in dezelfde tijd ontwierp Van Ostaijen zijn werkelijke overgangstekst, dadaistisch en mystiek, vooruitstrevend en pueriel ineen, namelijk 'De Feesten van Angst en Pijn'. Het zijn gedichten die alleen in een cahier, in handschrift en in kleuren opgeschreven, zijn overgeleverd. In vroegere uitgaven van Van Ostaijens verzamelde of gebloemleesde werk zijn ze wel opgenomen, maar altijd in ontoereikende kopie of typografie en het is daarom een kleine sensatie dat Geert Buelens, kenner van het werk, nu een heel subtiele reprint van het enige, authentieke, handschriftelijke exemplaar van de bundel heeft weten te bewerkstelligen. Het is een genot om als het ware het cahier van Van Ostaijen zelf echt onder ogen te krijgen; de kleurnuances zijn goed gescand en ook het nawoord van Buelens laat er geen twijfel over bestaan dat we hier met een vroeg meesterwerk te maken hebben.

(NBD|Biblion recensie, T. van Deel)
(source: Bol.com)